3/07/2020 - Bjorn Schoukens in de kijker
Bron: Het Nieuwsblad
 

Marco Kana is niet de enige modelstudent uit de Purple Talent Academy van Anderlecht. Bjorn Schoukens (23), die het nét niet maakte aan de top en ondertussen voor Wolvertem-Merchtem voetbalt, ging nog een stapje verder en mag zich sinds kort burgerlijk ingenieur noemen. De verdediger tekende gisteren zijn eerste contract, niet als voetballer, wel als ingenieur. Van een carrièreswitch gesproken.

Bjorn Schoukens uit Asse heeft zijn handtekening gezet onder zijn eerste contract. Niet bij Anderlecht weliswaar, de club waar hij de jeugdreeksen doorliep, maar als burgerlijk ingenieur bij bouwbedrijf Besix. De grootste bouwgroep van België is overigens sponsor van Anderlecht. De cirkel is rond voor Schoukens, die een opvallend carrièreverloop kent en begin deze week afstudeerde met een master burgerlijk ingenieur. Bij Besix wordt hij als structural engineer verantwoordelijk voor de stabiliteit van gebouwen.

Het kan dus, voetbal op hoog niveau combineren met een zware studie. Voor even toch. Toen Schoukens aan zijn studie ingenieurswetenschappen begon, speelde hij bij de U19 van paars-wit, een jaar later zwaaide hij af en keerde hij terug naar zijn jeugdclub Eendracht Aalst. “Het was crossen in mijn eerste jaar aan de VUB, maar ik voelde vanuit Anderlecht wel bewondering. Mijn punten in het middelbaar waren goed en ik wilde hoe dan ook verder studeren, maar ook mijn kansen blijven grijpen bij paars-wit.”

Anderlecht gaat er prat op dat jongeren als betere mensen uit hun Purple Talent Academy komen, waarin ze niet alleen op voetbalvlak maar zeker ook op studievlak begeleiding genieten. En laat Schoukens daar nu een mooi voorbeeld van zijn. Hij speelde nog samen met Youri Tielemans en Dodi Lukebakio, maar maakte het uiteindelijk op een andere manier.

Meer verdienen met hoofd

Toen hij nog in het middelbaar zat, had de verdediger uit Asse ook al hulp van paars-wit. “Door de samenwerking met het Sint-Niklaasinstituut mochten we tijdens het vierde lesuur trainen. ‘s Avonds kregen we extra begeleiding om lessen bij te werken.”

Ook toen Schoukens Anderlecht verliet – hij speelt nu voor Wolvertem-Merchtem in derde afdeling Voetbal Vlaanderen – werd hij niet uit het oog verloren. “Bruno Clerbout, mijn begeleider bij Anderlecht, heeft mij vorig jaar nog gebeld om te vragen hoe het ging. Dat ze geïnteresseerd zijn in hoe het afloopt met hun jongeren, vind ik knap.”

Na een jaartje topsport en studies combineren, zette de centrale verdediger van Anderlecht alles op zijn diploma. “Jean Kindermans (hoofd jeugdopleiding, nvdr.) gaf mij een goeie raad en zei: Jij kunt meer verdienen met je hoofd dan met je voeten. Die eerlijkheid apprecieer ik.”

 

 


‹‹Terugkeren